ortodonti-doktoru-izmirORTODONTİ NEDİR?

Dişsel düzensizliklerin ve çene-yüz uyumsuzluklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodonti kelime olarak latince kökenli olup, düzgün dişler anlamına gelmektedir. Dişler ve çeneler ile birlikte dil, dudak ve yanaklardan oluşan çevre dokularda; estetik bir uyumun ve düzenli bir işleyişin sağlanması da ortodontinin ilgi alanına girmektedir.

ORTODONTİST KİMDİR?

Ülkemizde 5 yıl süren diş hekimliği eğitiminin ardından, ortodonti ana bilim dalında en az 4 yıl süren doktora eğitimini tamamlayan uzman diş hekimlerine verilen unvandır. Ortodontistler dişler ve çenelerdeki uyumsuzlukların teşhis ve tedavisiyle ilgilenirler.

İLK MUAYENE
Kliniğimizi ilk ziyaretinizde, doktorunuz tarafından kapsamlı bir ortodontik muayene yapılacaktır. Bu muayene sonrasında sizlere bir ön tanı sunulacak ve tedaviye gerek olup olmadığı hakkında bilgi verilecektir. Eğer tedaviye gereksinim var ise ne zaman başlanmasının uygun olacağı, ortalama tedavi süresi, tedavi maliyeti ve ödeme alternatiflerine ilişkin bir planlama sunulacaktır. 
Ortodontik problemin bütün detaylarıyla ortaya konabilmesi ve kapsamlı bir tedavi planı yapılabilmesi için; bazı ön kayıtların alınması ve bu kayıtların doktorunuz tarafından incelenmesi gerekmektedir. Bu kayıtlar; dişleri taklit eden alçı modeller, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ve filmlerden oluşmaktadır.

Ortodonti Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?

Ortodontik sorunların sebepleri50cf65dde9240sm

1.Beslenme Bozuklukları: Yeterli beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında hacimsel küçülme meydana gelecek ve normal hacimdeki dişler küçük çenelerde gerekli yeri bulamayacakları için çapraşıklıklar, rotasyonlar (dönme), hatta gömüklük olguları görülecektir.

2.Ağızdan Nefes Alma: Kronik iltihaplar ve benzeri nedenler,uzun süre devam ederse bademcikler aşırı derecede büyüyebilir. Bu durumda solunum yolları daralır ve nefes alma güçlüğü meydana gelir. Bu güçlüğü yenebilmek ve o bölgedeki hava geçiş yolunu genişletebilmek amacıyla çocuk alt çenesini ve buna bağlı olarak dilini öne alma zorunluluğu duyar. Bu durum, uzun süre devam edecek olursa alt çenenin öne doğru konumu yerleşir. Dil ön dişler arasına girer ve dişlerin sürmelerine engel olursa açık kapanış meydana gelir. Hasta burundan nefes alamıyor ise ,üst çenenin büyüme potansiyeli üzerinde negatif etki oluşabilir.

3.Parmak Emme: Yeni doğmuş bir bebekte oldukça gelişmiş bir emme mekanizması vardır. Emme içgüdüsü tatmin edilmemiş bir bebek, bu ihtiyacını gidermek için bazı alışkanlıklar edinir. Anne sütü ile 9-18 ay beslenen çocuklarda çoğunlukla bu alışkanlık görülmez.

Yapılan araştırmalar parmak emmenin yaşamın ilk birkaç haftasında açlığa bağlı olarak geliştiğini göstermiştir. Dişlerin sürmeye başladığı dönemde lokal iritasyonlardan doğan ağrı, parmak emme yoluyla giderilebileceğinden bu alışkanlığın dişlenmeye yardımcı olduğu düşünülebilir. Parmak emme yaşla azalır.

Ortodontik tedavi yetişkinlere de (tel tedavisi) uygulanabilir mi?
Evet. Gelişen teknoloji, çocukken yapılamayan ortodontik tedaviyi yetişkinlikte mümkün kılmakta; kendi düzgün dişleri ile gülümsemesi kişileri daha mutlu etmektedir. Aslında dişleri ilgilendiren tedaviler hemen her yaşta yapılabilir; yeter ki dişler ve periyodonsiyum sağlıklı olsun. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilir.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir?

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürer.

ortodonti-nedirKaç Yaşında Ortodontiste gitmeliyim?
Çocuklarda ilk dişlerin (süt dişleri) konumları hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu dişler arasında bulunan boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Erişkinlerin dişlerindeki gibi sıkı temaslar ileride meydana gelebilecek yer darlığı ve dolayısıyla dişlerde çapraşıklığın (çarpıklığın) göstergesi olabilir. Daimi dişler 6-7 yaşlarında sürmeye başlarlar ancak 7-9 yaşları arasında, kesici dişler sürene dek pek fazla problem gözlenmez. Ancak süt dişlerinin tümü daimileriyle yer değişene dek yerinde tutulmalıdır. Aile hekiminiz sizi erken yaşta bir ortodontiste yönlendirse dahi bu her zaman tedavinin çok erken başlatılacağı anlamına gelmez. Çoğu dikkatli diş hekimi potansiyel bir problemin kontrol atında olduğu ve en uygun tedavi zamanının geçmediğinden emin olmak ister. Çocuklarda çenesel problemlere erken yaşlarda müdahale etmek gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman vardır. Erişkin hastaların da dişleri hareket ettirilebilir yani bu tür tedaviler için zaman aşılması söz konusu değildir. Artan yaşın tedavi süresini uzatması ve tedaviyi biraz zorlaştırması mümkün olabilir. Yine de yaş faktörü dişlerin destek dokularının sağlıklı olması kadar önemli değildir.

Service details

Like it ?2